Gedrag

Chinchilla’s hebben zoals alle dieren hun eigen taal. Om hun gevoelens uit te drukken gebruiken ze verschillende geuren, geluiden en lichaamstaal.

Geuren

Onder de buik van de chinchilla bevindt zich een geurklier. Hiermee scheidt de chinchilla een geur af. Zijn soortgenoten kunnen door de geur herkennen of het om een vrouwtjes of een mannetjes chinchilla gaat. Is het een bekende, een onbekende? Een vriend of een vijand? Als je twee vriendjes een paar dagen uit elkaar haalt zullen ze elkaar niet meer herkennen.

Geluiden

Chinchilla’s kunnen een heleboel verschillende geluiden maken. Alle geluiden hebben een eigen betekenis.

Contactgeluiden
Vooral baby chinchilla’s maken veel contactgeluiden. Als ze liggen te drinken bij de moeder hoor je ze hele zachte geluidjes maken, alsof ze constant met elkaar liggen ze kletsen.

Black Ebony Chinchillajong

Black Ebony Chinchillajong

Angst of pijn
Als een chinchilla bang is of pijn heeft zal hij een schril piepgeluid laten horen. Bijvoorbeeld als de chinchilla in een hoek wordt gedreven door soortgenoten, of verkeerd vast wordt gepakt door de mens. Vooral jonge chinchilla’s maken dit geluid vaak als een oudere chinchilla dicht in de buurt komt. Alsof ze willen zeggen: “ik ben klein, doe mij niks”.

Boos
Als een chinchilla boos wordt zal hij een krassend geluid maken. Soms openen ze hun mond bij dit geluid en laten hun tanden zien.

Alarmkreet
Een hard, schril fluitgeluid maken chinchilla’s vaak als er gevaar dreigt. Het is een waarschuwingskreet voor soortgenoten. De andere chinchilla’s zullen direct reageren door rond te springen in de kooi of hun hoofd te heffen en alert om zich heen te kijken.

Lokgeluid
Chinchilla paartjes maken vaak lokgeluiden naar elkaar. Het is een zacht gebrom dat bevestigt hoe goed de band is. Vaak worden deze geluiden gemaakt terwijl ze met elkaar zitten te kroelen.

Paarkreet
De mannetjes chinchilla laat deze kreet horen als hij wil paren of net heeft gepaard. Het is een soort hikgeluid.

Verdediginggeluid
Een chinchilla die gestoord wordt in zijn slaap door een soortgenoot zal een korte blaf laten horen. Ook als een baby te hard de tepel van de moeder pakt zal de moeder dit d.m.v. een korte blaf laten horen.

Lichaamstaal
Naast de verschillende geluiden die de chinchilla maakt kunnen we ook aan zijn lichaamstaal een hele boel afleiden.

Nieuwsgierig
Een nieuwsgierige chinchilla huppelt vrolijk rond en besnuffeld nieuwe voorwerpen. Vaak zal hij er ook even aan proeven d.m.v. een proefbeetje.

Boos
Als een chinchilla boos is zal hij naast de geluiden die hij maakt ook zijn tanden ontbloten. Als hij ruzie heeft met een soortgenoot zal hij vechten en zijn tanden ook gebruiken. Vaak gaan ze op de achterpoten staan en besproeien de tegenstander met urine.

Bang
Een chinchilla die bang is zal zich proberen te verstoppen in een hoekje en wegrennen als hij het gevaar te dichtbij vindt komen. Eenmaal in het nauw gedreven zal ook een bange chinchilla op zijn achterpoten gaan staan en urine spuiten in de richting van het gevaar.

Happy chinchilla couple

Verliefd
Verliefde chinchilla’s zitten dicht tegen elkaar aan, of over elkaar heen. Ze maken de lokgeluidjes en zullen aan elkaars oren en snorharen knabbelen.

Ongelukkige chinchilla
Een ongelukkige chinchilla zal stil en verlaten in een hoekje of op een plankje zitten. Vaak vermagert een chinchilla als hij zich niet gelukkig voelt en gaat zijn eigen vacht toetakelen.