Huisvesting

Er zijn verschillende kooien te koop die geschikt zijn voor chinchilla’s, u kunt er natuurlijk ook voor kiezen zelf een kooi te bouwen.

Eerst een aantal dingen waar u op moet letten als u een kooi gaat maken of aanschaffen:

  • Een kooi voor chinchilla’s moet vrij ruim zijn. De minimale maat voor een koppel chinchilla’s is ongeveer: 1 meter hoog, 80 cm breed en 50 cm diep.
  • Een kooi mag niet te hoog zijn. Chinchilla’s kunnen slecht hoogte in schatten en komen daardoor wel eens verkeerd terecht. Als u een hoge kooi heeft kunt u deze voorzien van etages zodat de chinchilla niet helemaal naar beneden kan vallen.
  • Er mogen geen scherpe randen of spijkers aan de kooi zitten waar de chinchilla zich aan kan verwonden.
  • Er zijn kooien met lades erin waardoor het verschonen van de kooi vergemakkelijkt wordt.
  • Een grote deur in het hok is gemakkelijk voor het plaatsen van het voer en de zandbak. En tevens handiger om de chinchilla te kunnen pakken.
  • Een chinchilla kan zich in 1 nacht door een plank heen knagen en kan door onvoorstelbaar kleine spleetjes kruipen. Let er dus op dat u een stevige kooi heeft zonder kieren en gaatjes.

Tips voor de chinchillakooi

De plaats van de kooi
Een chinchilla heeft overdag rust nodig, denk daaraan bij het plaatsen van de kooi. Zet de kooi niet op een drukke plaats. Zorg ervoor dat de kooi niet in de tocht staat en ook niet in de volle zon.

Zitplankjes

In de kooi is de aanwezigheid van zitplankjes op verschillende hoogten van groot belang. De chinchilla houdt van rennen en springen en gebruikt daarvoor de plankjes. De zitplakjes kunnen van geschaafd vurenhout gemaakt worden. Als u een kooi heeft waar gaasplankjes in zitten kunt u het beste een houten plakje over het gaas heen maken. Dit omdat de chinchilla “teentjes” heeft en dus niet lekker loopt op gaas.

Boomstronken en stenen

U kunt het verblijf nog mooier maken door er stenen of takken in te plaatsen. Let erop dat de takken die u gebruikt niet beschimmeld of verrot zijn. Het beste kunt u beuken, wilgen, hazelnoot, of fruittakken gebruiken. Deze taken zijn niet schadelijk voor de chinchilla en ze vinden ze tevens erg lekker om op te eten. Zorg voor verse takken en uw chinchilla is voorlopig zoet met het pellen en opeten van de tak.

Slaaphuisje

Chinchilla’s houden ervan om een plekje te hebben waar ze zich terug kunnen trekken. Dit is vooral belangrijk als ze bijvoorbeeld in de woonkamer staan waar het over het algemeen vrij druk is. Als u een chinchilla wat tammer wilt maken kunt u overwegen het huisje er eerst een tijdje uit te halen zodat ze zich niet bij elke beweging verstoppen in het huisje. Maar dit kan alleen als de chinchilla op een plaats staat waar hij genoeg rust krijgt om overdag te slapen. Het beste kunt een huisje van steen of hout in de kooi plaatsen. Plastic is niet aan te raden en kan ernstige darmproblemen veroorzaken. Het is belangrijk dat u het slaaphuisje gemakkelijk kunt verwijderen of open maken. Als uw chinchilla ziek is moet u hem te allen tijde uit het huisje kunnen halen.

Hooibal

Een hooibal is ook een goede manier om de chinchilla bezig te houden. Doordat de bal beweegt doet de chinchilla langer over het verzamelen van zijn voedsel en wordt op een leuke manier bezig gehouden, wat verveling tegen gaat. U kunt in het hooi een snoepje verstoppen als verrassing. Let bij de aanschaf wel op of de chinchilla niet in de bal vast kan komen te zitten, er bestaan ook “grote” hooiballen die een klepje hebben waar een chin met zijn hoofd in kan. Indien men zorgvuldig nadenkt over de plaatsing van de hoobal kunnen er in de regel geen ongelukken gebeuren.

Looprad
Een looprad is niet geschikt voor chinchilla’s. Ze kunnen gemakkelijk met hun poten of staart tussen het rad komen en zich zo ernstig verwonden. Als u uw chinchilla extra beweging wilt geven kunt u hem het beste los laten lopen in een afgesloten ruimte terwijl u toezicht houdt.

hooibal

Bodembedekking
Er zijn verschillende soorten bodembedekking verkrijgbaar die geschikt zijn voor chinchilla’s. Belangrijk is dat de bodembedekker die u gebruikt van natuurlijk materiaal is, dit omdat de chinchilla aan alles knaagt. Goede bodembedekkers zijn bijvoorbeeld zaagsel of beukensnippers.

Belletje
In de kooi kan een papegaaien bel gehangen worden. Chinchilla’s vinden het leuk om mee te spelen omdat het beweegt en geluid maakt.