Koppelen

U wilt een koppel chinchilla’s of meerdere chinchilla’s. Hoe pakt u dit aan? Het is niet verstandig om zomaar hier en daar een beest vandaan te halen en die bij elkaar in het hok te zetten. In 99% van de gevallen eindigt het in vechten met als gevolg een dierenartsbezoek. Het beste kunt u een bestaand koppel kopen. Deze dieren zijn aan elkaar gewend en u hoeft geen moeite te doen om ze te koppelen, dit scheelt een hoop gedoe. Als u toch zelf een koppel wilt vormen omdat u bijvoorbeeld bepaalde kleuren wilt fokken dan kunt u het beste jonge dieren nemen en die aan elkaar koppelen. Of een wat oudere vrouw met een met een jonge man.

Hier een aantal tips:

  • Zet nooit zomaar twee chinchilla’s die elkaar niet kennen samen in een kooi.
  • Twee of meer mannen met een of meerdere vrouwen in een kooi gaat niet werken, de mannen zullen gaan vechten om de vrouw.
  • Twee of meer vrouwen met een man kan wel.
  • Jonge dieren koppelen is makkelijker dan oudere dieren koppelen.
  • Een jonge chinchilla zal zich onderdanig gedragen tegenover een volwassen chinchilla. De jonge chinchilla zal geluiden maken waarmee hij laat weten dat hij klein is en onderdanig, hierdoor zal de volwassen chinchilla zich niet bedreigd voelen door de jonge chinchilla en hem/haar sneller accepteren. Koppel echter geen volwassen man aan een jonge vrouw. De man zal haar te vroeg willen dekken en hiermee onherstelbare schade aanrichten bij het vrouwtje. Een ouder vrouwtje met een jong mannetje is dan een betere optie.
  • Ga niet zelf aan het experimenteren met koppelen als je geen verstand van of ervaring met koppelen hebt. Als chinchilla’s eenmaal gaan vechten gaat het tot bloedens toe door en vaak zelfs tot er een dood is.
  • Zwangere chinchilla’s laten zich nog moeilijker koppelen.
  • Broer mag nooit zus dekken, dit geeft misvormde of dode jongen.
  • Kruis nooit Velvet met Velvet, dit geeft misvormde of dode jongen.

Als u toch twee volwassen chinchilla’s wilt koppelen doe dit dan uiterst voorzichtig. Plaats eerst een van de chinchilla’s in een klein kooitje (wenkooitje genaamd) in de grote kooi van de andere chjnchilla. Laat de dieren zo rustig aan elkaar wennen, observeer de dieren als ze aan elkaar gaan ruiken door de tralies. Als ze vijandig tegen elkaar zijn zullen ze op de achterpoten gaan staan en elkaar onder plassen. Ze zullen elkaar door de tralies proberen te bijten. Als het rustig is en ze zitten gezellig naast elkaar kunt u voorzichtig de chinchilla uit het wenkooitje laten, en kijken wat er gebeurt. Als het fout gaat zet dan de aanstichter van het gevecht in het wenkooitje. Laat de chinchilla’s zo rustig aan elkaar wennen, en probeer af en toe hoe het gaat. Laat ze nooit alleen los in de kooi als u het nog niet voor de volle 100% vertrouwd. Als het na een aantal dagen nog steeds fout gaat als ze samen los in de kooi zitten moet u zich af gaan vragen of u hier wel mee door wilt gaan. Het levert voor de chinchilla’s veel stress op en het is bovendien niet bevorderlijk voor ze om langere tijd in een klein kooitje te zitten. Als u er zeker van wilt zijn dat u een geschikt koppel heeft kunt u het beste een kant en klaar koppel kopen. Of iemand inschakelen die ervaring heeft met koppelen.