Voeding

Chinchilla’s leefden oorspronkelijk in vrij onvruchtbare gebieden. Ze aten wat droge grassen, kruiden, bladeren soms wat vruchten en bast van struiken. Ook aten ze cactussen, ze knaagden een gat bij de wortels van de cactus en kwamen zo in het holle buizenstelsel van de plant terecht. Zo klommen ze omhoog, knaagden een gat naar buiten en aten de vruchten van de cactus. De darmen van de chinchilla zijn dus gewend aan karig voedsel met veel vezels. Als we de chinchilla in gevangenschap houden moeten we daar dus rekening mee houden en de chinchilla niet teveel lekkernijen toestoppen die slecht voor hem zijn.

Basisvoer
Het beste is chinchillapellets als basisvoer te geven. Deze pellets bestaan uit gemalen granen, geperst hooi en toegevoegde vitamines en mineralen. Ze zien eruit als bruin/groene staafjes. Deze pellets kunt u bij de betere dierenspeciaalzaak kopen. Let erop dat het echt chinchillapellets zijn en geen konijnenpellets (deze kunnen namelijk op langere termijn leverbeschadigingen veroorzaken).

Hooi
Naast de pellets is hooi heel erg belangrijk. Eigenlijk is hooi nog belangrijker dan pellets. Hooi is vezelrijk en zorgt ervoor dat de rest van het voedsel goed verteerd kan worden. Goed hooi is droog en vers. Het ruikt niet muf en is absoluut niet beschimmeld of stoffig. De chinchilla moet elk moment van de dag over hooi beschikken. Haal het hooi van de vorige dag uit de kooi en geef uw chinchilla elke dag vers hooi. Beschimmeld of oud hooi kan ernstige darmproblemen veroorzaken bij uw chinchilla. Tegenwoordig is er ook allerlei hooi met bijv. Kruiden, brandnetels of paarden bloemen te koop, dit hooi is ook zeer geschikt voor de chinchilla

Water
Water is natuurlijk van levensbelang voor uw chinchilla. Zorg ervoor dat de drinkfels schoon is. Stilstaand water kan gaan rotten, er kunnen zich algen en bacteriën gaan vormen. U kunt het beste elke dag het water verversen. Als u een glazen fles heeft kunt u hem uitkoken. Een plasticfles kunt u het beste elk jaar vervangen door een nieuwe. Dit omdat ernstige darmproblemen kunnen worden veroorzaakt door bacteriën en algen. Geef het water niet in een bakje in de kooi, de chinchilla zal er zijn behoefte in doen en het water zal snel vervuilen.

Lekkernijen

De drie bovenstaande dingen zijn van groot belang voor het welzijn van uw chinchilla. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer lekkernijen voor de chinchilla. Hieronder een lijstje met dingen waar u uw chinchilla mee kunt verwennen:

Extra voer
Als extra voer kunt u uw chinchilla een gemengd voer geven. In dit voer zitten allerlei lekkere dingen. Wij zelf geven naast de pellets: Crispy chinchilla’s Nature van Prestige. Ook kunt u Extra Vital voor chinchilla’s geven. Met deze twee merken hebben wij goede ervaringen, er zitten geen kleurstoffen in die schadelijk zijn voor uw chinchilla.

Tussendoortje
Als tussendoortje kunt verschillende dingen geven. Zo kunt u een soepstengel, een toastje of een beschuit geven. Ook rozenbottels, kruiden, groene haver of luzerne van Vitakraft kunt u als extraatje geven. Tarwe aren zijn ze ook gek op. Verder kunt u een stukje gedroogde appel, een rozijntje of een stukje gedroogde abrikoos geven. Bij deze laatste dingen moet u er echter rekening mee houden dat u het alleen in kleine hoeveelheden geeft. Vruchten bevatten namelijk veel (natuurlijke) suikers die slecht zijn voor de chinchilla. Geef deze lekkernijen dus met mate.

Knaagsteen
De knaagsteen is erg belangrijk voor de chinchilla en mag dan ook nooit ontbreken in het hok. De chinchilla gebruikt dit blok niet alleen voor de gebitsverzorging, maar ook voor de opname van kalk. Een knaagsteen kunt u kopen in de dierenwinkel, maar een goedkoper en net zo?n goed alternatief is een gasbetonblok van de doe-het-zelf winkel.

Vitamines en mineralen
Als u het goede basisvoedsel geeft zal de chinchilla in principe geen vitamines en mineralen tekort komen. Zelf geef ik voor de zekerheid nog wel eens een vitamine kuur. Deze kunt u bij de dierenarts verkrijgen. Het zijn druppels die je over het voer of door het water kunt geven. Let er wel op dat, als u het door het water geeft, de chinchilla wel drinkt. Sommige chinchilla’s vinden de druppels niet lekker en zullen hun water erdoor laten staan. Kalktabletten kunt u bij de dierenwinkel kopen. Ik geef mijn chinchilla’s elke week een halve tablet. Vooral drachtige en zogende vrouwtjes hebben behoefte aan extra kalk.

Ontlasting eten
Naast het voer dat wij de chinchilla’s geven eten chinchilla ook vaak hun eigen uitwerpselen op. Dit lijkt een vieze gewoonte, maar het is een noodzaak. In de darmen van de chinchilla worden namelijk vitamine B12 aangemaakt tijdens de spijsvertering. Door hun ontlasting te eten krijgen ze deze vitaminen binnen. Baby chinchilla’s eten vaak de ontlasting van de ouders op, dit omdat in de ontlasting zich bacteriën bevinden die ze nodig hebben om in hun eigen darmen vitaminen B12 aan te kunnen maken tijdens de spijsvertering.

Wat u absoluut niet mag geven aan uw chinchilla
Geef uw chinchilla nooit groenten, noten, papegaaienvoer, hamstervoer of wat voor een ander knaagdierenvoer dan ook. Ook de in de winkel te verkrijgen knaagstaven met allerlei lekkers erop geplakt zijn niet aan te raden. Van verkeerd voedsel kan de chinchilla leverbeschadigingen krijgen of chronische darmproblemen. Goed voer is dus van levensbelang voor uw chinchilla, en zal de levensduur tegoedkomen.