Zintuigen

Gehoor
Het gehoor van de chinchilla is goed ontwikkeld. Ze hebben dan ook behoorlijke oren! Aan harde bekende geluiden raken ze vaak gewend, en daar reageren ze dan ook niet altijd meer op. Ze reageren vooral op onbekende geluiden meestal door alert hun hoofd op te heffen of een alarmkreet te geven.

Reuk
Aan de geur kunnen chinchilla’s elkaar herkennen. Ook hun eigen jongen herkennen ze aan de geur die ze bij zich dragen. Nieuwe voorwerpen worden uitgebreid besnuffeld en voer ook, toch geeft de proefbeet, dus de smaak, meestal de doorslag.

Smaak
De smaak van de chinchilla is anders dan die van de mens. Bittere dingen worden makkelijker gegeten dan wij zouden doen. Verder houden chinchilla’s veel van lekkernijen zoals rozijnen en fruit, die helaas niet allemaal even goed voor ze zijn.

Gezichtsvermogen
Chinchilla’s hebben grote ogen waarmee ze ook in het donker goed kunnen zien. Toch kunnen ze minder goed hoogtes in schatten en ook verre sprongen zijn ze erg voorzichtig mee. Houdt hiermee rekening bij het kopen of bouwen van een kooi en voorzie een hoge kooi van tussenetages, zodat als ze vallen, ze niet meteen een heel eind naar beneden vallen.

Tastzin
De chinchilla heeft erg mooie, lange snorharen. De snorharen zijn erg gevoelig en reageren direct als je ze aanraakt. Met deze snorharen kunnen ze zich goed oriënteren en vinden ze ook in het donker de weg.